Унеско у Србији: Дечани

Задужбина српског краља Стефана Уроша III, манастир Високи Дечани, један је од ретких српских средњовековних сакралних објеката који је током векова свог постојања остао готово нетакнут.

Изградњу манастира започео је његов задужбинар 1327. године, а довршио га је 1335. године син Стефана Дечанског - краљ Душан. Храм је посвећен Вазнесењу Господњем и архитектонски припада рашком стилу, у чијем се грађењу и украшавању преплићу и стапају елементи ромејске, романичке и готске уметности.
Живопис манастира Дечани, са преко 1.000 композиција, представља праву ризницу српске средњовековне уметности и иконографије. Успење пресвете Богородице, Исус са мачем, лоза Есејева и лоза династије Немањић само су нека од ремек-дела која красе овај манастир.
Фреске су врло добро очуване, тако да се ретко где у свету може наћи оволики број овако очуваних фресака из прве половине 14. века.
Мошти Стефана Дечанског почивају у манастиру, који представља изузетно културно добро које је под заштитом Унеска од 2004. године.