Повезаност: Пикасо–Пусен

Вечерашња епизода изводи паралелу између француског класицистичког мајстора Николе Пусена (1594-1665) и шпанско-француског творца кубизма и једног од највећих стваралаца 20. века Пабла Пикаса (1881-1973).

Деле их три века, а повезује тежња да на платну прикажу крвопролиће и страхоте које људи кроз историју чине једни другима. Референтне слике које посматрамо и ишчитавамо њихову филозофију и поруку су "Масакр невиних" Николе Пусена и "Герника" Пабла Пикаса.
На својој слици, Пусен обрађује тему из Јеванђеља по Матеју, када је по наредби краља Ирода у Витлејему извршен покољ све деце млађе од две године, због гласа да је у том граду рођен будући јудејски краљ. Герника је пак добро познато Пикасово платно гигантских размера које на експресиван начин, у црно- белој гами, приказује немачко бомбардовање маленог шпанског града Гернике током Шпанског грађанског рата 1937. године.
У емисији се, међутим, не виде само ове две слике; читава палета радова води нас кроз замршене путеве инспирације уметника који су их довели пред платна на којима су они сликали.