Око магазин-13.7.2021.Краљ Александар у Словенији, Црњански у Берлину

У Рогашкој Слатини, на граници са Хрватском Нани Пољанец основао је музеј у којем се данас налази највећа колекција Карађорђевића. А о највећем писцу из периода краља Александра и његовом боравку у Берлину говори роман Слободана Владушића.

Драги моји Словенци, у овом тренутку окупљен је око нас цео наш народ од три имена, али једнога срца и душе. Ово је део једног историјског говора краља Александра Словенцима. А краља је ових дана у Словенији оживео глумац Нани Пољанец, који је у улози првог југословенског краља посетио једно рударско село код Севнице. Нани Пољанец је колекционар. У Рогашкој Слатини, на граници са Хрватском основао је музеј у којем се данас налази највећа колекција Карађорђевића. Откуд код овог занимљивог колекционара интересовање за краља Александра, и шта још занимљиво може да се види у Људском музеју Нанија Пољанеца.

Црњански је на вајмарски Берлин гледао као што детектив посматра место злочина желећи да види и оно невидљиво, каже Слободан Владушић, професор и писац који се већ дуго бави Црњанским и мегалополисима. За историјски трилер о великом писцу и главном граду Немачке инспирацију је тражио и у серији Вавилон Берлин али су му драгоценији били романи који на немачку престоницу гледају из уличне перспективе, очима просјака, проститутки и превараната. Шта га је омамило у свему овоме и шта је непознато открио о Црњанском - Владушић открива у интервјуу Око магазину.

Уредник емисије: Горислав Папић