Читај ми!

Траг: Ратници Духовници Работници

Као средњовековни писари, ратници, духовници и работници својим пером доносе приче о наслеђу које вековима баштинимо, о вредностима српске традиције и одјецима срењовековне културе који сазревају у нама - у уметнику, писцу, истраживачу, Хефесту новог доба, музичару... Три приче у којима су актери и ратници и духовници и работници средњег века али и савременог доба, "Траг" доноси дух средњовековне животне, витешке, језичке, песничке и музичке матрице.

Прву причу оживљавају археолог Марко Алексић, проучавалац наоружања средњег века и Стеван Стевановић који се бави реконструкцијом историјског оклопа и оружја. Доносе и причу о Јелени Лазаревић Балшић, хероини са овог простора која је пандан познатијој Јованки Орлеанки. Дух епохе који се реконструкцијом историјског оклопа и оружја уноси у филм или позоришну представу настаје у радионици архитекте Стевана Стевановића. Гледаоци ће на неки начин учествовати у изради једног оклопа и сазнати понешто о о томе како је овај мајсторски подухват изгледао у радионицама мајстора средњег века.

Друга прича је посвећена књижевности, негдашњој и данашњој. Као што су средњовековни писари тражили од читаоца да обрати пажњу на важно место у тексту цртајући кажипрст поред кога је исписано "зри зде", што значи погледај овде, тако и аутор збирке песама "Зри зде" Томислав Јовановић скреће пажњу својом збирком на језичку матрицу и дух средњовековне књижевности, ипак донет на савремено тле.

У време када се традиционална музика на кавалу гасила, кавал је пронашао музичара, а музичар пут до инструмента који је такође био у нестајању. Причу о кавалу и лепоти музике коју производи доноси доктор музичке уметности Милош Николић, професор кавала у Музичкој школи „Мокрањац".

Ауторка емисије Радица Смиљковић, уредник серијала Љубисав Алексић, редитељ Бојан Воркапић