Читај ми!

Из сенке прошлости: Успомене Филипа Христића

Одрастао је са синовима књаза Милоша Миланом и Михаилом под будним оком кнегиње Љубице. Школовао се у Бечу и Паризу. Докторирао је право на Сорбони 1849. године.

Филип Христић (1819-1905) је један од оних људи који су образовани у Европи и поставили основе за стварање модерне Србије у 19. веку. Био је на важним државним пословима у време владавине Милоша Обреновића, његових синова Милана и Михаила и за време владавине кнеза Александра Карађорђевића. По повратку на престо Обреновића у првој влади кнеза Михаила био је премијер. Филип Христић је био министар спољних послова, министар просвете, у важној дипломатској мисији у Цариграду између 1870. и 1878. Био је наш посланик у Бечу и први посланик Србије у Лондону.

Написао је пет уџбеника из неколико предмета, био је на челу комисије која је направила програм и пратила ток образовања и васпитања кнеза Милана Обреновића и извештавао о његовом напретку. Филип Христић је био први управник Народног позоришта у Београду и за његово време је израђена зграда на Тргу републике. Пред крај каријере био је гувернер Народне банке Србије (1885-1890) и за то време подигао и данас једну од најлепших зграда у Београду. Био је члан Друштва српске словесности, Српског ученог друштва, Краљевске академије. Све то је био, а из колективног памћења је обрисан као да није ни постојао. Ова важна личност из историје Србије неће остати заборављена захваљујући научном раду др Јелене Пауновић Штерменски. Она је приредила за штампу дневничке белешке Филипа Христића које су објављене 2015. године. Такође је 2015. године изашла књига др Јелене Пауновић Штерменски Филип Христић.

Уредник и сценариста: Драган Коларевић
Редитељ: Милан Јовановић