Читај ми!

Из сенке прошлости: Српско-немачко оружје

Срби и Немци у прошлости нису само ратовали. Србија је увек имала важну економску сарадњу са Немачком.

Мање је познато са су у 19. и првој деценији 20. века Србија и Немачка имале добру војну сарадњу. Павле Јуришић Штурм и Павле Хорстиг су из Немачке дошли у Србију и постали официри српске војске.

Георг Лугер, конструктор оружја, говорио је српски језик и дописивао се са Илијом Хајдуковићем и Дамјаном Бранковићем на ћирилици и латиници. Лугер је као гост Дамјана Бранковића боравио у Београду и Крагујевцу и присуствовао тестирањима митраљеза "максим" које је касније српска војска увела у наоружање.

Српска верзија "максима" била је тада најмодернија на свету. Од 250 комада, колико их је поседовала српска војска пре Првог светског рата, сачуван је само један. Ћерка Вилхелма Маузера се удала за тада мајора а касније генерала Косту Коку Миловановића који је имао значајне иновације на познатој пушци "маузер" која је по њему у народу названа "кокинка".

Занимљива је прича о пореклу пиштоља "бровинг" које су имали атентатори на Фрању Фердинанда. У емисији говоре Бранко Богдановић, Вук Обрадовић и Зоран Д. Ненезић.

Уредник и сценариста Драган Коларевић
Редитељ Милан Јовановић