Читај ми!

Траг: Ртањски код

Планина Ртањ, савршеног пирамидалног облика, богата ендемским биљним врстама изузетних својстава, позната и по неразрешеним феноменима - остала је до данашњих дана обавијена велом мистике... Без претензија да ћемо разоткрити ртањске тајне, покушали смо да се овој планини приближимо.

Сваког седмог јула, на дан рођења Светог Јована Крститеља, празника у народу познатијег као Ивањдан, на падинама Ртња организује се сакупљање лековитог биља.

Већина оних који за летњих дана походе овај крај, задржи се у подножју Ртња берући планинско биље. Одважнији се упуте ка врху планине о којој круже невероватне приче. Од нагађања о њеном настанку и неземаљском пореклу, због пирамидалног облика који подстиче различите теорије, до сведочења о необичним појавама и сусретима са бићима с друге планете.
Елем, обичај је да се баш на Ивањдан иде у поход овој планини, па је и наша екипа тако учинила.
Они који су походили Ртањ кажу да се онај ко једном осети његову енергију и слободу, увек овде враћа. Онај ко мисли да ће ртањске тајне тек тако открити, у заблуди је! Мистерија или не, тек - Ртањ је неодољив, а екипа Трага се у то уверила.

Ауторка емисије: Татјана Манојловић