Читај ми!

Великани- Радомир Путник

У историји нема примера да упутства за обуку трупа напише потпоручник, као што је то учинио Радомир Путник 1868.године.

Када је постављен за начелника Главног генералштаба, српска војска налазила се на ивици расула. Само за пар година Путник је успео да консолидује њене редове, да одстрани из војске разоран утицај унутрашњих међупартијских трвења и да је наоружа савременим оружјем. После победе српске војске у Кумановској бици у Првом балканском рату постаје први српски војвода. 

Када су одређиване дневнице официрима наредиће: "Дневнице потпоручника и војводе има да буду једнаке - три динара дневно". Због победа српске војске у биткама на Церу и на Колубари, разрешен је активне службе и Оскар фон Поћорек, командант аустроугарске Балканске војске. Паул фон Хинденбург, немачки фелдмаршал, поредећи ратничко умеће Поћорека и Путника, велича српскога војсковођу: "Где магарац може да се пореди са лавом!"

Током албанске голготе Путник није могао ни да хода, ни да јаше. Његови војници су га, у специјално направљеној носиљци, пренели на рукама до Скадра... Почетком 1916. физички изнемогао војвода Путник упућен је да се лечи у Ници. Није дочекао да се врати у ослобођену земљу. Умро је у мају 1917. у 70. години. Иза њега остао је мит о непобедивости српске војске...

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић.