Живот и стандарди- Чија је имовина

Много је примера са узурпираном имовином на Косову и Метохији. Процене су да је више од милион земљишних парцела присвојено. Подаци говоре да су Срби и даље већински власници земље на Космету без обзира на све околности на терену.

После протеривања више од 250.000 Срба 1999. године њихова имовина постала је предмет албанског плена. Многе куће су најпре опљачкане, потом спаљене и до темеља уништене. У велики број српских кућа и станова уселили су се узурпатори који су на нелегалан начин ту имовину превели на себе.

Породица покојног Владимира Васића из Страже код Новог Брда због отимача је остала без 24 хектара земље. У Талиновцу код Урошевца на плацу Новице Добросављевића Албанци су направили гробље. Породица Марић из Милошева је остала без имовине јер је први комшија Албанац на њиховом поседу саградио бензинску пумпу. И породица Драгојевић из Пећи поред своје имовине живи подстанарским животом у Крагујевцу. Њима је породица Зека опљачкала и присвојила сву имовину и на плацу Драгојевића су изградили паркинг простор.

У овој емисији "Право на сутра" видећемо и друга сведочења прогнаних Срба чија је имовина отета.

Правници пројекта Бесплатне правне помоћи ушли су у коштац са проблемима расељених Срба за чију се имовину боре правним механизмима.

У том подухвату срећу се са великим изазовима, које кажу, у правној пакси не памте.

Ауторка Светлана Вукмировић, произведено 2018. године