Краљ Петар Први, 8-10

Крајем 1914. године, Аустроугарска креће у масовну инвазију на Србију, а малобројнија, али одморна српска војска спрема се за контранапад. Овим почиње један од најславнијих бојева - Колубарска битка. 

Након жестоке инвазије Аустроугара на Србију, малобројнија, али одморна српска војска, под командом генерала Живојина Мишића, креће у контранапад. Додатно мотивисани присуством краља Петра, војници храбро јуришају на аустроугарске непријатеље.

Међу борцима за Србију је и чета поднаредника Животе, у којој учешће имају и Маринко Спасојевић и дечак Момчило. У славној Колубарској бици, многи животи ће бити изгубљени, али ће нешто бити и добијено - нада. Ипак, једна добијена битка не значи добијен рат, а Аустроугарима се против Србије придружују и Бугари.

Уредник серије: Дуња Петровић
Редитељ: Петар Ристовски
Сценаристи: Владимир Ћосић, Милован Витезовић, Петар Ристовски
Играју: Лазар Ристовски, Марко Баћовић, Љубиша Савановић, Александар Вучковић, Марко Тодоровић, Тихомир Арсић, Милан Колак, Даница Ристовски, Иван Вујић, Танасије Узуновић, Бранко Јеринић, Светозар Цветковић, Миодраг Кривокапић, Небојша Миловановић, Радован Вујовић и многи други
Продукција: Радио-телевизија Србије
Извршна продукција: "Зилион филм" - Лазар Ристовски