Театрологике – Марко Мандић

Егзибициониста, нарцис, интелектуалац, уметник... Атрибути су које публика, критичари, колеге приписују Марку Мандићу, једном од изузетних словеначких глумаца.

Марко је више од две деценије заштитно лице Драме љубљанског Словенског народнога гледалишча. Дипломирао је глуму у Љубљани, усавршавао се и на Позоришном институту Ли Страсберг у Њујорку. У његову матичном позоришту не постоји значајнија представа савременог или класичног аутора у којој није учествовао. Радио је са неким од најзанимљивијих редитеља данашњице.

Он користи тело као додатни креативни уметнички елемент, верује да глумац на сцени може све и да је у глумачком послу уз уметничку сензибилност потребна и врхунска дисциплина, слична оној коју имају спортисти.

Марко Мандић је на сцени енргичан, необичан, ексцентричан. Ван ње скроман и једноставан. Представник је генерације која на савремен начин преиспитује свет и своју професију и један је од оних који границе ове уметности мењају и померају ка савремености

Серијал "Театрологике" је посвећен уметницима из региона који у овом тренутку у позоришту стварају инспирисани савременошћу. Они се у својим остварењима баве актуелним проблемима који оптерећују савремени свет или класична дела тумаче из визуре овог времена. То су представници генерације која другачије ствара у позоришту и која другачије мисли о друштву.

Ауторка и уредница: Оливера Милошевић
Продуценти серијала су Хартефакт продукција, портал Ремаркер и Радио-телевизија Србије.