Читај ми!

Мирис кише на Балкану, 3-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија урађена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбину породице Јевреја из Сарајева у периоду од почетка Првог до краја Другог светског рата. Леон, власник часовничарске радње и његова супруга Естера, имају пет кћери-Буку, Рики, Бланки, Нину и Клару и сина Исака.

У синагоги на молитви, Леону се нико не јавља, што је последица тихог протеста због Нинине везе са Шкором. Из истих разлога, нико се не појављује ни на Бланкином рођендану, осим Данијела и њене нове другарише из школе-Гретен. Након што је Рики извела рођендански плес, Гретен одушевљено предлаже да њен отац пита свог пријатеља из Беча, који држи балетску школу, може ли Рики да тамо усаврши своју игру. Естера замера Нини везу са Шкором, а Бланки исто вече на свом прозору налази писмо и ружу од Марка. Данијел шаље Буку у Давидову антикварницу по књигу коју је наводно изгубио. Бука одлази а Данијел је кришом прати. У повратку је и пресреће и оптужује да је и даље заљубљена у Давида. По доласку кући, Бука саопштава Данијелу да је у другом стању. Нина је очајна у очекивању вести од Шкора. Добија поруку да је рањен и да лежи у болници у Сарајеву. Нина одмах одлази код њега.

Нона Салом поново долази у посету. Естера стаје у одбрану Нине, а Нона јој љутито узвраћа да ће јој се и преостале кћери удати за хришћане. Нина је захвална мајци на храбрости.
Први светски рат је завршен и Нина и Шкоро се венчавају. Венчању не присуствује Бука јер се Данијелово психичко стање погоршало. Бланки поново среће Марка у дућану, а када су изашли на улицу, пољубила га је и брзо отрчала. Бука рађа близанце Леона и Кокија. Марко је у Сарајеву отворио трговинско предузеће „Неретва". Бланки га посећује, али том приликом сусреће његову љубавницу Ели. Рики наступа у сали друштва „Беневоленција". У публици је Рејмунд, пријатељ оца Бланкине пријатељице Гретен, који је одмах након наступа позива у Беч, у своју балетску школу.

У главним улогама: Љиљана Благојевић, Предраг Ејдус, Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Тамара Драгичевић, Марија Вицковић, Калина Ковачевић, Стефан Бузуровић Танасије Узуновић, Јелисавета Саблић, Милан Васић, Драган Петровић... и други.
Уредник серије Марко Новаковић, сценариста Ђорђе Милосављевић, редитељ Љубиша Самарџић
Серија је снимљена у продукцији РТС-а и продуцентске куће „Синема дизајн".