Други век – Олег Новковић

Редитељ Олег Новковић посебна је појава у српској кинематографији. Са 25 година, колико је имао 1993. када је премијерно приказан његов првенац "Кажи зашто ме остави", постао је један од најмлађих дебитаната у нашој кинематографији као и први млади аутор који се почетком деведесетих ухватио у коштац са трагедијом свога времена и простора.

Успех Новковићевог дебитантског филма наговештавао је успешну каријеру и богату филмографију. Но, до његовог наредног фима "Нормални људи" прошло је пуних осам година, а после тога до кључног филма у његовом опусу "Сутра ујутро" још пет година. Па још четири до великог успеха са филмом "Бели, бели свет".

За двадесет година каријере четири играна и један дугометражни документарни филм. Утисак је да је требало и могло више. Чињеница је да је и оволики опус сасвим довољан да Олег Новковић у анале нашег филма буде сврстан као врло озбиљан стваралац који се у сваком филму тематски и естетски храбро и мудро хвата у коштац са животом који живи и који га окружује.
Његови филмови су храбар спој класике и експеримента, провокативни, сурови и нежни у исто време.

У емисији "Други век" Олег Новковић објашњава зашто је правио тако велике паузе и зашто су естетски критеријуми ствар личног и професионалног морала и ауторског карактера.

У емисији о Олегу Новковићу говоре његови најближи животни и професионални сарадници Милена Марковић и Миладин Чолаковић.

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић.