Прваци света, 1-12

Основна линија приче смештена је у 2001. годину, али нас радња, кроз сећања главних јунака, враћа и у прошла времена када је тадашња Југославија остварила изузетне успехе на светској кошаркашкој сцени, са нагласком на прву титулу првака света 1970. године у Љубљани. У августу 2001. године у Истанбулу репрезентација осваја ново европско злато, али само два месеца касније умире Небојша Поповић.

На почетку приче сусрећемо младу новинарку Невену (Невена Ристић) која добија важан задатак да направи емисију о историји кошарке код нас која ће се приказати након завршеног првенства у Турској. Невена не зна много о спорту али њен деда, важни актер ове приче, упућује је на само једног човека - на оца југословенске кошарке Небојшу Поповића (Жарко Радић)
Паралелно са Невениним личним догађајима, пратимо одвијање тог интервуја кроз који се Небојша присећа самих почетака кошарке код нас, од оснивања Црвене звезде, формирања репрезентације до првих наступа и успеха. Кроз његове речи оживаљавају нам и остала тројица најбитнијих људи код нас у кошарци Радомир Шапер, Алексанар Николић и Бора Станковић чије је пријатељство било темељ каснијих великих успеха наше репрезентације. Пратимо и њихове личне приче, љубави, односе. Кроз њихове догађаје и искуства Невени се отварају светови о којима ништа није знала, поготово о комунизму као једном потпуно другачијем начину живота.

Важан јунак Небојшиног сећања је и мајор Удбе који је имао задатак да чува и контролише играче и репрезентацију, често долазећи у сукобе са њима, а то је управо Невенин деда, сада генерал у пензији Дане Штукало (Раде Шербеџија). Како то одмах није знала, Невена прећуткује Небојши чињеницу чија је унука заправо, а која ће пред крај довести до тога да умало остане без интервјуа.

Ипак, на крају, долази до великог и важног сусрета после толико година између Небојше Поповића и Дана Штукала. Након тридесет година, открили су један другоме оно што се није некада смело открити, а ми смо са причом о историји кошарке застали у 1970-тој години и освајању првог злата.

Улоге: Страхиња Блажић, Жарко Радић, Леон Лучев, Раде Шербеџија, Невена Ристић, Александар Радојичић, Милош Биковић, Марко Јанкетић, Драган Мићановић, Радивоје Буквић, Сергеј Трифуновић, Славен Дошло, Ива Бабић, Небојша Дугалић, Јуре Хенигман, Горан Богдан, John Savage, Тамара Драгичевић, Нина Јанковић, Стефан Капичић, Игор Ковач, Роберт Курбаша, Крешимир Петар Ћосић, Лазар Ристовски, Катарина Час...

Продукција: Intermedia Network

Режија: Дарко Бајић
Сценарио: Небојша Ромчевић, Горан Свилачић, Гордан Михић, Бранка Грбић

број коментара 0 Пошаљи коментар