Мира Адања Полак: Да ли смо знали кога смо имали – Ото Бихаљи Мерин

Ото Бихаљи Мерин, писац, историчар, критичар и сликар, са женом Лизом живео је и мислио испред свог времена. Први је указао на наивну уметност, која тек много касније добија на значају у свету.

Био је интелектуалац широких погледа, испред свог времена. Студирао је сликарство у Београду, а историју уметности у Берлину. Писао је филозофске текстове, а био је и новинар који је промовисао наивну уметност и видео оно што други не виде. Имао је много пријатеља, увек је био испред свог времена и нису га баш најбоље схватили у средини у којој је живео и радио.
Затекла сам се са камерама у његовом дому, и на основу казивања Иване Башичевић Антић, која је на челу Музеја наивне и маргиналне уметности, сазнајем о свему што је Ото Бихаљи Мерин умео и радио. Ту су се окупљали интелектуални кругови Београда и расправљали о свему што се догађало на уметничкој сцени града и света. Оснивач је издавачке куће Нолит. Често оспораван, чекао је неко друго време. О томе сведоче многа интернационална признања. Имао је око за тада необичну уметност, која је предсказивала нове трендове - данас признате у свету.

 

Реприза, 01. октобар  у 03:40 и 11:40