Читај ми!

Muzzik video 2020, 6-16

РОК. Ритам и блуз, панк, алтернативни и класични рок, рефлексије 80-их и инди рок се смењују у селекцији номинованих у категорији НАЈБОЉИ РОК ВИДЕО. Управо у овој, конкуренција је била најжешћа, што је и логично јер се ради укрштању дисторзија. Гитаре, у сваком случају, побјеђују!

Назире се, да након дугогодишње глобалне доминације трепа и репа, према остварењима у овогодишњој селекцији да долази ново време рока.
Најсофистициранији читачи осамдесетих Артан Лили су међу номинованим са спотом "Оуд". Од звука 80-тих креће али и стиже до једног од најуспешнијих синглова у последње време Буч Кесиди - Ђускање не помаже. Вук Протић је као редитељ, сценариста, монтажер и још штошта друго, успешно испратио повратничку енергију шабачке рок атракције Гоблина у видео-синглу "Ти си тај". Ништа лакши није ни "урадак" "Рођен за сузе" Барета и Мајки, који је визуелизовао Филип Гржнић. E-Play из спота у спот, себи поставља и брани високе стандарде и "Слободу" у спотовима који савршено прате ритам басисткиње и фронтмена Маје Цветковић и осталих из бенда. Мостарски Зостер је испирисао Миодрага Цицовић да са великим глумачким ансамблом креира кратки "вестерн" филм за песму "Куда иду сви ти људи". Мостар је и град у коме је М.О.R.Т. снимио никада жешћи материал, који успешно визуелизује у номинованом синглу тим из Кино Клуба Сплит. Жестина сигурно не недостаје ни београдском Репетитору у кратком музичком филму "Кост и кожа" Савине Смедеревац. Музички спот Хајвеја "Свјетлија страна улице" нам открива "забрањени град" напуштену вилу Јосипа Броза у Херцег Новом. Никола Стојановић режира "Метак" бенда Шајзебитерлемон, продукционо један од најамбициознијих кратких музичких филмова у овогодишњој селекцији.
Дакле, много енергије и дисторзије вас очекује у шестом издању серијала MUZZIK VIDEO 2020, који се емитује на РТС-у 3 тачно у поноћ, сваког дана, као И на другим музичким телевизијама.
Иако је 2020 била најтежа година за музичку индустрију, видео продукција је била изузетно продуктивна и квалитетна, у свим жанровима. У најширем избору нашло се преко 3.000 видео спотова. Слекциони жири фестивала "Adria Muzzik Video 2020" је изабрао по десет видео спотова у 16 категорија, за које ће гледаоци и фанови моћи да гласају од 1. марта.
Церемонија проглашења најбољих остварења по категоријама, одржаће се 17. и 18. априла, у онлајн формату.
Jутјуб је вратио музичком видео споту статус који је имао од 80-тих и поново инспирисао и музичаре и филмске/видео уметнике да реализују креативна и амбициозна остварења. Али велика продукција и нови алгоритми су „сакрили" нове спотове, извођаче и издаваче. Тако је Јутјуб постао непрегледни океан а музички спотови су се нашли у улози „поруке у боци", која плови океаном и очекује да је неко открије...
Селекциони тим фестивала "Adria Muzzik Video Awards 2020" је уложио огроман труд да пронађе многа остварења која су реализована на високом уметничком нивоу (а немају спектакуларна остварења у домену броја прегледа) и сврста их у конкуренцију са спотовима популарних жанрова, са милионским бројем прегледа.
Од 1. марта ће гледаоци РТС 3 и телевизија које подржавају овај пројекат, као и сви корисници интернета моћи да прате емисије посвећене овом фестивалу, да виде номиноване спотове у 16 категорија и својим гласовима вреднују најбоља остварења.
Наравно, организатори AMVA фестивала потрудили су се да гледаоци уживају у музици омиљених али и новоткривених извођача уз моћну визуелну подршку видео и филмских уметника.
Мисија манифестације AMVA огледа се у идеји да се представи богатство, жанровски изузетно разноврсне регионалне сцене и да пружи подстицај ауторима, истовремено подсећајући уреднике ТВ и радио станица, као и других медија на најбоља остварења и хитове.
Импресивна је количина креативне енергије и финасијских средстава уложених у нове кратке музичке филмове. Посебно у овако тешкој години, као што је била 2020. Била би велика штета и неправда да тај креативни напор не буде довољно видљив и да се не чује музика нових изводјача, као и недовољно позната остварења легендарних аутора.
Селекциони регионални тим је изабрао по десет номинованих спотова у свакој категорији.
Награде у категоријама - Најбољи видео, Видео новог извођача, Рок видео, Хип-хоп видео, Електро денс мјузик видео, Поп видео, Инди видео, Хип-хоп, Фјужн (World, Etno, Jazz) видео - додељују се извођачима.
Награде у категоријама - концепт и арт дирекција, камера, монтажа и постпродукција, специјални ефекти, кореографија, арт дирекција и анимирани видео - додељују се ауторима спотова.
И то није све. Велики допринос стварању кратких ремек дела дали су, поред свих осталих и глумци - драмски уметници, који су прихватили да учествују и креирају занимљиве улоге. Најбоља остварења моћи ћемо да видимо у номинацијама за „Главну улогу".
Музичари и видео аутори, у својим остварењима не ретко користе прилику и да пошаљу снажне друштвене, хумане, еколошке поруке, којих ћемо се подсетити у селекцији „Видео са поруком".