Читај ми!

Muzzik video 2020, 3-16

КОРЕОГРАФИЈА. Музички видео спот је и медиј савремене корографије. Спот који има добру кореографију има и велики број прегледа. У комерцијалној светској мејнстрим продукцији доминирају класичне кореографије музичких спотова, које су базиране на плесовима из дискотека, хип-хопу и латино плесовима.

У региону је ситуација другачија и уметнички узбудљивија и занимљивија. У "домаћим" спотовима се појављују изванредни плесни уметници који се баве сценским покретом, и модерним уметничким плесом. Уметничка синергија која се постиже у оваквим спотовима, потврдјује колико је важна и корисна пажња коју посвећујемо кратком музичком филму.
У споту ''На мишиће'' београдског састава Артан Лили за комплексну кореографију и плес био је задужен Дејан Коларов солиста балета Народног позоришта. Мина Томић, српска уметница која већ четири године живи на Исланду и истражује живот у природи и користи своје тело у истраживању покрета је главни актер спота Галије - '' У рају изнад облака''. Спот загребачког бендa Демоде - ''Од свега јача'', биће запамћен по неочекиваној кореографији Николине Мековец водитељице Студија сувременог плеса Теута. Плес и кореографија Лукe Лукићa и Тамарe Пјевић одређују спот "Еуридика" Марка Луиса. Као и кореографија и плес Александре Станаревић у споту Младена Пецовића "Заувек". И звезде електронске денс музике, Nipplepeople, у споту "Никада" су изабрале неочекивано решење и оствариле колаборацију са Тонијем Флегом, младим ријечким плесачем и перформером. У споту "Бил ми казала - Дарвин сонг" кореографкиња Бојана Матић је изванредно уклопила игру Бојане Матић и сценску кретњу Рамба Амдеуса. Матија Ферлин, који је дипломирао је на Школи за Нови Плесни Развој (School for New Dance Development) у Амстердаму, је у споту "Див", поред кореграфије, преузео комплетан креативни процес. Зарина Рондóн је спот македонског фјужн састава Фолтин, претворила у кратки плесни филм, који желимо да гледамо испочетка. Уз помоћ упечатљивих и провокативних појава Зоране Фаркаш и Ловорке Трдин, ауторска екипа из Хрватске направила је за ЧБС (Човек без слуха), "шумадијске Рамонсе", спот који је "инспириран покраденим, уништеним и на крају пропалим творницама у бившој Југославији".

Иако је 2020 била најтежа година за музичку индустрију, видео продукција је била изузетно продуктивна и квалитетна, у свим жанровима. У најширем избору нашло се преко 3.000 видео спотова. Слекциони жири фестивала "Adria Muzzik Video 2020" је изабрао по десет видео спотова у 16 категорија, за које ће гледаоци и фанови моћи да гласају од 1. марта.
Церемонија проглашења најбољих остварења по категоријама, одржаће се 17. и 18. априла, у онлајн формату.
Мисија манифестације AMVA огледа се у идеји да се представи богатство, жанровски изузетно разноврсне регионалне сцене и да пружи подстицај ауторима, истовремено подсећајући уреднике ТВ и радио станица, као и других медија на најбоља остварења и хитове.
Селекциони регионални тим је изабрао по десет номинованих спотова у свакој категорији.
Награде у категоријама - Најбољи видео, Видео новог извођача, Рок видео, Хип-хоп видео, Електро денс мјузик видео, Поп видео, Инди видео, Хип-хоп, Фјужн (World, Etno, Jazz) видео - додељују се извођачима.
Награде у категоријама - концепт и арт дирекција, камера, монтажа и постпродукција, специјални ефекти, кореографија, арт дирекција и анимирани видео - додељују се ауторима спотова.
И то није све. Велики допринос стварању кратких ремек дела дали су, поред свих осталих и глумци - драмски уметници, који су прихватили да учествују и креирају занимљиве улоге. Најбоља остварења моћи ћемо да видимо у номинацијама за „Главну улогу".
Музичари и видео аутори, у својим остварењима не ретко користе прилику и да пошаљу снажне друштвене, хумане, еколошке поруке, којих ћемо се подсетити у селекцији „Видео са поруком".