Фотодокументи портфолио: Бранимир Карановић

Осмишљен као прва фаза ширег увида у фотографску сцену Србије, серијал представља ауторске приступе, поетике, тематско-проблемске фокусе истраживања, као и широку област интерпретације фотографије, од функције документа до уметничког израза Горанке Матић, Бранимира Карановића, Ивана Петровића, Александра Келића, Александрије Ајдуковић и Стефане Савић.

Серијал је 2019. године покренуо НФЦ Филмарт из Пожеге уз подршку Министарства културе и информисања, са идејом да се на аутентичан начин представе домаће праксе у области фотографије, преко интервјуа и приказа рада аутора различитих генерација, уз одабране позитиве и покретне слике из њихових опуса и архива.

У овој епизоди реч је о Бранимиру Карановићу, професору фотографије на Академији уметности у Новом Саду од 1978. до 1997. и на Факултету примењених уметности у Београду до 2015. Од 2016. добија звање професора емеритуса на истом факултету. Посвећен је урбаној тематици и свакодневици. Активно излаже фотографије на домаћим и међународним изложбама већ четири деценије. Добитник је више значајних националних награда и признања.

Сниматељи су Милица Ђорђевић и Сретен Вуковић, који потписује и монтажу, а партнери пројекта су Културни центар Београда и Фракција Београд.

Реприза, 27. јануар у 04:04