Читај ми!

Приче о дрвећу: Дуговечно дрвеће, 10-10

Документарна серија у француској продукцији Арте, причама о дрвећу води нас у истраживање природe и културе, у срце најстаријих и најимпресивнијих живих организама на Земљи. Симбол мудрости, дуговечности, издржљивости и разборитости, дрво је средишњи симбол многих култура.

У свакој емисији истиче се невероватна разноликост врста дрвећа, али је фокус увек на неколико стабала у две различите земље, укључујући и неевропске врсте попут баобаба, џиновског црвеног дрвета, индијског банјана или мајмунског загонетног дрвета. Људи који живе у њиховој близини објашњавају шта то њима значи и отварају нам просторе имагинарних светова, веровања и друштвених обичаја.
У срцу Чилеа, у близини Анда с почетном тачком у селу Курарехуе, налази се национални парк Виљарика. Прекривен шумама, језерима и вулканима, тај предео призива слику Еденског врта. На самој средини пута је дрво које је заштићено законом - четинар араукарија. На два сата вожње јужно од Дакара, на Сенегалској обали у селу Њанинг, један стари баобаб је тихи сведок историје и својим изгледом изазива помешана осећања страха и поштовања. Налази се нa месту где су се некада изводили ритуали загробног живота, па је овај баобаб проглашен светим дрветом.

Реприза, 02. новембар у  00:01