Арт зона: Милован Дестил Марковић

Од Еухаристије до Инквизиције.

Једна од кључних фигура београдске ументичке сцене осамдесетих, Милован Дестил Марковић, сликарство је студирао на београдској Ликовној академији где је иницирао отварање култног клуба Академија. Било је то време повратка слици и он заједно са Властом Микићем 1982. године оснива групу Жестоки.

Преломна година у његовом животу била је 1986. година. Тада добија угледну Политикину награду за сликарство, излаже на Венецијанском бијеналу и сели се у Берлин, где и данас живи.

Милован Дестил Марковић излагао је широм света, на бијеналима у Венецији, Истанбулу, Цетињу, Сао Паолу, Тријеналу у Њу Делхију, Југословенским документима у Сарајеву, изложби После зида у Стокхолму, на Октобарском салону у Београду, итд. Његови радови налазе се у музејима у Берлину, Кумамоту, Београду, Диселдорфу, Лођу, Дуизбургу, Грацу, Пријепољу, и у бројним приватним колекцијама.

У изузетно динамичној емисији која мапира кључне тачке стваралачког пута Дестила Марковића, екипа Арт зоне обишла је његов атеље у Берлину, летњи атеље у Брестовику, али и места у Београду која су осамдесетих година протеклог века за Дестила била посебно важна.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Редитељ: Марко Шотра

Реприза, 25. децембар у  04:40 и 12:30

број коментара 0 Пошаљи коментар