Ђузепе Верди: Атила

Верди је своју оперу Атила компоновао на либрето Темистоклеа Солере, а по мотивима комада Атила, краљ Хуна Захаријаса Вернера.

Јасна карактеризација, теме борбе између паганства и хришћанства, потчињених и угњетача, распалиле су Вердијеве патриотске и музичке идеале. Међутим, либретиста и композитор значајно су изменили оригинално дело. Иако је у Вернеровој верзији, Атила генерално позитиван карактер, у опери се приближава тиранском силнику, за разлику од Одабеле, Еција и Фореста, који симболизују италијански патриотизам.

Опера је премијерно изведена у Венецији 1846, четири године након првог извођења Набука, и наишла на прилично млаке реакције публике. Убрзо је постала једна од најпопуларнијих Вердијевих опера из овог периода, да би у другој половини 20. века интересовање за ово дело постало још веће, пре свега захваљујући изузетним интерпретацијама појединих солиста у насловној роли.

Оперу Атила гледате у извођењу хора и оркестра Краљевске опере Валоније у Лијежу. Диригент је Ренато Палумба, а солисти су Микеле Пертузи у насловној улози, док Маквала Аспанидзе тумачи Одабелу.

Реприза, 19. новембар у 03:37 и 11:30 

број коментара 0 Пошаљи коментар