Професионалац

Култна представа Душана Ковачевића Професионалац, са легендарним Данилом Батом Стојковићем у главној улози, преточена је у истоимени филм. Комад настао 1989. године односи се на Брозов систем, време комунизма, цензуре и политичког једноумља.

Радња филма смештена је у период између 1991. и 2001. године. Теја је нови директор једне издавачке куће. Има посебно тежак дан, јер његови радници прете штрајком. Баш тад га секретарица обавештава да има посетиоца кога никако не може да се отараси.

Незвани гост долази са кофером у коме се налазе предмети који директору изгледају познато. Између осталог, ту је и хрпа књига за коју ће се испоставити да их је сам Теја написао, иако он то још увек не зна.

Наиме, мистериозни посетилац је Тејина сенка, човек који га је годинама пратио, због његових радикалних опозиционих ставова. Књиге су настале на основу полицијских досијеа. Као и многа друга Ковачевићева дела, ова драма са елементима комедије, са много цинизма и иронијом, говори о овдашњем менталитету и апсурду живљења у полицијској држави.

Улоге: Бора Тодоровић, Бранислав Лечић, Наташа Лечић, Мики Крстовић, Горица Поповић, Јосиф Татић, Аљоша Вучковић и други.

Режија: Душан Ковачевић

Реприза, 16. септембар у  06:20 и 14:20

број коментара 0 Пошаљи коментар