Франц Лист: Године ходочашћа

Документарни филм Године ходочашћа настао 2016. године, обележава двестоту годишњицу смрти великог мађарског композитора (1811-1886).

Иако пратимо, готово, цео један изванредан живот богат узбудљивим дешавањима, посебна пажња је усмерена на његов однос према Италији и италијанској уметности и култури, поготово Листовој првој посети тој земљи (1837-39). У том периоду настале су неке од његових најзначајнијих композиција: два Концерта за клавир и оркестар, Трансценденталне студије, Данте Соната, и Totentanz.
 
Штавише, баш у Италији Франц Лист је осмислио реситал, форму извођења композиција у камерној атмосфери и баш тамо је почела његова велика интернационална турнеја која ће га успоставити у прву „рок звезду".

Тих година почиње и прва Листова интимна веза са грофицом Мари Дагул, мајком његово троје деце, која га је пратила у његовим уметничким ходочашћима документованим у њеним узбудљивим дневницима.

Композиторов живот испричан је нарацијом која комбинује делове из писама двоје љубавника и изводе из грофичиних дневника, док Листову поетику тумаче највећи ауторитети за Листа: Чарлс Розен, Лесли Хауард, Антонио Папано и Јевгениј Кисин.

Реприза, 11. јун у 02:59 и 10:59

број коментара 0 Пошаљи коментар