Визионари научне фантастике: Херберт Џорџ Велс

Ридли Скот открива на који начин су визионари научне фантастике предвиђали живот у будућности, и можда, инспирисали да њихове футуристичке визије постану део наше свакодневице.

Херберт Џорџ Велс је до детаља предвидео невероватан напредак науке и технологије. Али прогањало га је једно питање: да ли ће човечанство само себе уништити?

Његове приче нису говориле само о будућим научним достигнућима, већ и о томе шта ће човек радити користећи се науком. Бринуо је да ће злоупотреба науке имати последице апокалиптичких размера - предвиђа ратове који ће се водити хемијским оружјем, појаву тенкова и ласерског оружја и нуклеарног оружја. Крајем деветнаестог века написао је четири класична романа с темама из научне фантастике: од оних о Марсовацима, до путовања кроз време, па све до невидљивости.

Са идејом о четвртој димензији стварности и временској машини, о научницима који креирају нове врсте и нова смртоносна оружја, цео век је био испред свог времена. Какав ће бити ефекат новог изума - Велс у својим причама не оставља много простора за сумњу у то којим путем он мисли да ће човек кренути.

реприза, 14. новембар у 03:45 и 11:45

број коментара 0 Пошаљи коментар