Визионари научне фантастике: Мери Шели

Америчка документарна серија о животу и раду најзначајнијих стваралаца научне фантастике. Аутор Ридли Скот открива на који начин су предвиђали живот у будућности и можда инспирисали да њихове футуристичке визије постану део наше свакодневице.

Мери Шели је била први писац научнофантастичног жанра. У свом роману Франкенштајн осмелила се да постави питање: може ли човек створити живот у лабораторији? Састављање делова тела сматрало се невероватно свирепим чином у времену кад је Мери Шели о томе писала. Данас се трансплантација ткива и органа сматра уобичајеном. Идеја да се електрицитетом регенерише беживотни нерв почетком 19. века била је фикција. Међутим, данашња најсавременија истраживања показују да фикција ипак може постати стварност.

Описујући најсавременији експеримент који ствара живот, списатељица је дошла до застрашујуће могућности: Ако човек створи живот, шта га може спречити да створи нешто далеко моћније од њега самог?

Да ли је њено ремек-дело предвиђање људског напретка или се, пак, наука отела контроли, гледаоци ће сазнати у првој од осам епизода серијала Визионари научне фантастике - Мери Шели.

Реприза, 26. мај у 05:45 и 13:45

број коментара 0 Пошаљи коментар