Студио 6: Народне песме војвођанских Мађара

Пројекат је заснован на записима изворног фолклора војвођанских Мађара, које је забележила етномузиколог Анико Бодор, као и на односу између слободне импровизације и компонованог материјала.

Из њених збирки, Силард Мезеи је одабрао мелодије са циљем да са креативним музичарима са којим сарађује годинама, средствима импровизоване и савремене компоноване музике, допринесе очувању И оживљавању богате музичке баштине на просторима Војводине на којима живе Мађари. За сада су публикована два дупла издања од којих је први за WMAS Records, други за Slam Productions у Енглеској, а снимак трећег дуплог ЦД-а чека издање.

Силард Мезеи је своје студије виолине комплетирао у Суботици и Сенти, док је композицију завршио у Београду у класи професора Зорана Ерића.

Он је мултиинструменталиста који се изражава виолином, контрабасом и виолом. Његов ансамбл свира импровизовану музику базирану на његовим композицијама, не запостављајући џез и аутентичност фолклорне музике.

Ансамбл који предводи Силард Мезеи чине: Андреа Берендика, флауте, Богдан Рнковић, баскларинет и алт саксофон, Тијана Станковић и Акош Кесег, виолине, Бранислав Аксин, тромбон, Марина Џукљев, клавир, Иван Бурка, вибрафон и маримба, Ервин Амлина, контрабас и Иштван Чик, бубњеви.

реприза, 17. јул у 03:19 и 11:19

број коментара 0 Пошаљи коментар