313: Два цара, два бога, 1-14

Два, у почетку завађена царства, небеско и земаљско, библијско и римско, од којих је свако за себе претендовало на изабраност и вечност, у једном историјском тренутку биће сједињена и тако ће удвостручити моћ заједничке вечности...

Римско царство, IMPERIUM, прогласио је 27. године пре наше ере Гај Јулије Цезар Октавијан Август и тиме римску државу, која је до тог периода постојала већ више од седам стотина година, увео у нови облик владавине. Цар је сам доносио све одлуке од државног интереса, и цивилног и војног, и уводио нове законе. Он сам је за живота одређивао наследника на престолу. Сенат, древна институција која је постојала одувек у Риму, још од оснивања државе 753. године пре наше ере, сада је могао само да потврђује одлуке једног свемоћног владара који је носио титулу августа, императора који је успоставио унутрашњи поредак назван принципат или заједничка владавина политичких првака, чланова Сената, на чијем челу је био он, Август, принцепс - или први сенатор.

У емисији учествују: проф. др Радивој Радић, проф. др Сима Аврамовић, проф. др Жика Бујуклић, др Алка Старац, мр Владан Таталовић, др Миомир Кораћ, епископ крушевачки др Давид.

Уредник серије Божидар Николић, главни стручни консултант и сценариста проф. др Радивој Радић, сниматељ Васко Васовић, монтажер Горан Мијић, редитељ Татјана Феро.

Реприза, 29. март у 10:15

број коментара 0 Пошаљи коментар