Филозофија и… Мисао Вилхема Рајха

Нова емисија серијала Филозофија и... посвећена је филозофској и научној мисли контроверзног научника Вилхелма Рајха.

Вилхелм Рајх био је аустријски психијатар, психоаналитичар, социолог и филозоф и критичар друштва. Студирао је на Универзитету у Бечу код Сигмунда Фројда и био члан Комунистичке партије Немачке. Фројд и Рајх извесно време делили су слична научна схватања, али су се после разишли.

Због свог јеврејског порекла и појаве нацизма у Немачкој преселио се у САД. Тамо је развио своју чувену теорију оргона, а једна од његових тврдњи била је да недостатак енергије оргона узрокује и појаву канцера. Због те своје теорије привукао је пажњу Америчке асоцијације за храну и лекове. Суд је 1954. године наредио спаљивање његових списа а потом је осуђен на двогодишњу затворску казну. У затвору је преминуо 1957. године.

Након шездесет година од његове смрти, дело Вилхелма Рајха, у бројним круговима, постаје све актуелније. Професори Факултета политичких наука у Београду и професори Филозофског факултета његовој научној мисли посветили су и скуп.

О животу и делу овог мислиоца и научника говоре филозоф, проф. др Миланко Говедарица и психолог проф. др Гордана Јовановић.

Аутор Јасмина Вујновић Милошевић

Реприза, 05:26 и 13:26

број коментара 0 Пошаљи коментар