ТВ фељтон: Воја Чолановић

О свом узбудљивом животу, о специфичном начину на који пише, о свом погледу на уметност и писање, Чолановић говори убедљиво и инспиративно, а о поетичким карактеристикама његовог дела, књижевни критичар Љиљана Шоп.

Отменост духа, језичко мајсторство, приповедачка проницљивост, кључни су епитети који красе прозно стваралаштво Воје Чолановића, књижевника који је за своје дело освојио већину домаћих награда. За пет и по деценија, Чолановић је објавио осам романа, од којих је за Зебњу на расклапање добио Нинову награду, за Другу половину неба међународну нагараду Бенито Хуарез, а за Оду мањем злу награде Стеван Сремац и Бора Станковић, док је од три збирке приповедака, књига Осмех из црне кутије, освојила Андрићеву награду.

Чолановића су радозналост духа и велика радна енергија читавог, изузетно бурног и занимљивог живота, терале да се исказује преко различитих професија и сферама интересовања - од учења језика и новинарства до праћења научних достигнућа. Међутим, књижевни дар је био и остао његово трајно опредељење по коме ће бити запамћен у српској историји књижевности и култури.

Аутор и уредник Јасмина Врбавац, режија Марко Шотра.

Реприза, 17. март у 06:55 и 14:55

број коментара 0 Пошаљи коментар