Око магазин: Дневник увреда 2019.

Српска политичко - медијска корида.

Канта са фарбом боје пинка испред РТС-а, Луксембург и фантоми, бик Јаблан и Петар Кочић - то су неке од слика медија у Србији у последњих неколико дана. Тим сликама треба додати увреде на рачун новинарке РТС-а Оливере Јовићевић.

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић на Твитеру је извређао ауторку Упитника, инсинуирајући да се бави проституцијом. Његов потез осудили су Политички савет његове странке, као и новинарска удружења.

Све ово дешава се последњиих дана на српској политичкој - медијској сцени која личи на кориду. Српски политичари желели би да новинари буду публика која навија за једну страну, за неког политичара. А новинари често немају ништа против...

Најпознатија овдашња корида је она на Мањачи у родном крају Петра Кочића. Корида је метафора, а одабрали смо због политичара, јер је Мариника Тепић у емисији Упитник поменула да је бик Јаблан добио више простора у Око магазину него опозиција.

Та емисија која је требало да буде емисија о дијалогу, претводила се у кориду.

Како је бити новинар у тој кориди, у Србији 2019. године? Шта новинари очекују од политичара, шта политичати очекују од новинара, да ли новинари новинарима помажу да раде свој посао или је новинар новинару постао вук?

У емисији Око о томе говоре: Оливера Јовићевић, ауторка емисије Упитник, Ненад Љ. Стефановић главни уредник Информативног програма РТС-а, чланица Политичког савета Покрета слободних грађана Србијанка Турајлић, Жељко Бодрожић, председник НУНС-а и новинарка НИН-а и председница Извршног одбора УНС-а Драгана Пејовић.

Аутор емисије Стеван Костић

број коментара 0 Пошаљи коментар