Моравска Србија: Манасија

Редакција за културу и уметност, Културно-уметничког програма, премијерно приказује емисију под називом "Манасија" посвећену једном од најлепших средњовековних градитељских остварења и последњој владарској задужбини средњовековне Србије.

Манастир Мансију је подигао деспот Стефан Лазаревић, син кнеза Лазара и кнегиње Милице који данас почива у својој задужбини.

Емисија се приказује у оквиру документарног серијала "Моравска Србија" посвећеног владавини Лазаревића и Бранковића, у периоду од 1371. до 1459.године.

Зашто је Манасија јединствена међу српским средњовековним манастирима, колико је дуго трајала градња импозантног утврђења са храмом, зашто је црква Свете Тројице бисер средњовековне архитектуре, ко су били мајстори фрескосликари, где је радила чувена Ресавска школа и ко је заиста био деспот Стефан Лазаревић?

Ово су само нека питања на која ће у емисији одговоре дати стручњаци: мр Гордана Симић, др Даница Поповић, проф. др Зоран Ранковић, др Марко Поповић, др Александар Крстић, др Бранислав Цветковић, др Татјана Стародубцев, проф. др Ирена Шпадијер, др Владан Тријић, мр Марко Алексић, Смиљана Додић и Вук Обрадовић.

Улогу наратора-професора тумачи драмски уметник Милан Цаци Михаиловић. У емисији су статирали: студенти и представници витешких група из Крушевца, Сталаћа, Смедерева и Београда.

Сценариста и уредник серијала: Светлана Илић

Редитељ: Филип Чоловић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар