Borderland soundtrack - Носталгична

У седмој епизоди се говори о феномену југоносталгије који се најпре јавио кроз музику.

Глорификовање  новоталасне и остале популарне музике из осамдесетих година, пре свега из тржишних разлога, бацило је у медијску сенку нову музичку сцену која се током двехиљадитих развијала на постјугословенском простору.

Банализација носталгије и њено гурање у искључиво комерцијалне оквире у јавном дискурсу подједнако прати "југофобија" која ревизионистичким наративима политичких елита континуирано искривљује живот у социјалистичкој епохи и оспорава постојање постјугословенског културног простора чији најбољи показатељ је, између осталог, музика.

Југоносталгија се у емисији пропитује и као вид отпора национализму, концепту неолибералног капитализма и генералној неуређености друштава на Балкану данас. Говоре: Зоран Предин (Лачни Франц), Зоран Костић Цане (Партибрејкерс), Митја Великоња, Драган Марковина, Срђан Гојковић Гиле (Електрични оргазам), Дарко Рундек, Анте Перковић, Мирко Срдић (Елвис Ј.Куртовић), Игор Башин, Ана Мартиноли, Брано Јакубовић (Дубиоза колектив), Селведин Авдић и други.

Серијал документарних ТВ емисија "Borderland soundtrack" ауторке Бранкице Драшковић бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара које воде исте вредности у том ангажману.

Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика у 10 полусатних тематских емисија се кроз комбинацију личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала представљају различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.

Драматуршки ток емисија подцртава саундтрек од преко стотину песама чије поруке посредно граде причу о времену и простору у којем су настајале и својим вредностима и данас, када рокенрол заједништво већ одавно не постоји, чувају дух "седме републике" као једне од блиставих метафора љубави према животу у атмосфери бесмисла и мржње које нас годинама окружују на постјугословенском простору.

Серијал је инспирисан књигом "Седма република" Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

број коментара 0 Пошаљи коментар