Ратне приче са Кошара

Након изузетних резултата гледаности премијерног приказивања филма "Ратне приче са Кошара" (више од 1.500.000 гледалаца) и због великог интересовања, РТС ће поново емитовати овај играно-документарни филм, у петак 12. априла у 21.55 на Првом програму.

Филм се бави хронологијом догађаја који почињу 9. априла 1999. године, када су снаге УЧК- а напале државну границу Савезне Републике Југославије из правца Албаније. Битка је трајала 67 дана и завршена је 14. јуна када се Војска Југославије након потписаног Кумановског споразума повукла са простора Косова и Метохије.

Филм "Ратне приче са Кошара" је реализован у копродукцији Министарства одбране - Војнофилмског центра "Застава филм" и Радио-телевизије Србије.

На дан обележавања 20 година од почетка битке на Кошарама, 9. априла, исте вечери када је филм емитован и на РТС1, уприличена је и специјална пројекција овог филма у Дому Гарде на Топчидеру.

Премијери филма у Дому Гарде присуствовали су министар одбране Александар Вулин, нечелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, државно и војно руководство, учесници борби на Кошарама, чланови породица погинулих бораца и бројни гости.

Ауторка филма, Слађана Зарић је истакла да је на њу ово приказивање филма деловало посебно емотивно, зато што су те вечери у сали били људи који су ту причу доживљавали и који су је као ТВ аутора мотивисали.

"Главни мотив су та деца, сада већ одрасли људи од 40- ак година, та храброст, та пожртвованост и посвећеност да бране отаџбину. То је оно што је мене мотивисало као један светао пример не само за данашње време, већ и за будуће генерације. После овог филма осећам се тужно, али и поносно. Порука целог филма је захвалност. Двадесет година нисмо говорили "хвала" и мислим да је крајње време да се не једног дана, не једну годину, него наредних деценија захваљујемо тим људима за оно што су урадили - поручила Слађана Зарић.

Смрт већине војника и официра је кроз сећања њихових сабораца драматизована у овом документарно- играном филму. Снимљено је преко 70 саговорника из бројних јединица које су учествовале у бици на Кошарама, како граничара 53 граничног батаљона, припадника 125 моторизоване бригаде, 63 падобранске бригаде, 72 специјалне бригаде тако и добровољацa..

"На Кошарама је смрт сваког тренутка била присутна... Људи не схватају и не знају шта се тамо дешавало... рововска битка се данима водила на 2000 метара надморске висине, на деловима где је и у мају било и по неколико метара снега... Гинуло се од минобацача, снајпера, од забрањених касетних бомби..кажу да је на Кошарама било најтеже када се ништа не дешава, када се чека следећи тренутак, нови напад, ново бомбардовање.... Тамо је гинула младост, просечна старост погинулих војника и официра је била 25 година" - прича ауторка Зарић.

Филм је сниман на локацијама које по конфигурацији терена личе на планиске врхове Проклетија, односно Јуничких планина на којима су смештене Кошаре. Снимано је на Копаонику, Старој планини, Власини и на војном полигону Пасуљанске ливаде. Снимано је по снегу , магли и киши, по врло неприступачним теренима. Све у циљу како би се ти трагични дани што више приближили гледаоцу и како би се истакао значај битке на Кошарама .

"На Кошарама Војска Југославије није бранила само државну границу већ је на један индиректан начин одређивала и сам исход ратног сукоба. Да су снаге УЧК које су нападале са територије Албаније успела да пробију одбрану југословенске војске и да су се, што им је био циљ, спојиле са УЧК снагама у Метохији, питање је како би се одвијала даља хронологија рата на Косову 1999 године и која би била судбине наше војске и народа. Даљи продор УЧК снага су на Кошарама зауставили војници ВЈ." - објашњава Слађана.

Када је постало јасно да ова акција, која се у албанским и НАТО изворима назива "Стрела 1" није успела и када су схватили да у реону Кошара не могу да пробију линију одбране југословенске војске, УЧК војници су са НАТО планерима започели другу копнену офанзиву на Паштрику, планини која се налази у близини Призрена. Ни ту снаге УЧК нису успеле да дубље уђу у територију Косова и Метохије. И "Стрела 2 је „поломљена".

Прича о Паштрику је други део овог ратног серијала који РТС продуцира заједно са Застава филмом. Документарни филм "Ратне приче са Паштрика", који говори о сјајној и у јавности веома мало познатој војној операцији- биће емитован 26. маја- када се обележава почетак борбе на Паштрику.

Документарни филм "Ратне приче са Кошара" премијерно емитован на РТС- у 9. априла 2019., на двадесетогодишњицу почетка битке на Кошарама ће, због великог интересовања и изузетних резултата гледаности, бити поново емитован у петак 12. априла у 21.55 на РТС1

Наратор у документарно- играном филму "Ратне приче са Кошара" је глумац Ненад Јездић.

Аутор филма је Слађана Зарић.

Директори фотографије били су Жарко Пекез и Петар Вујанић, видео монтажер Бојан Перишић, продуценти Снежана Родић Синђелић и Горан Иконић, новинар Весна Илић и композитор Владимир Тошић. 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар