Borderland soundtrack: Ја сјећам се

Упркос мржњи већине, последицама ратова и "тврдим" границама на Балкану музичари и њихова публика обнављају покидане везе.

Били су то емотивни сусрети који су носили много значајнију поруку од оне музичке. Словенија се јавља као неутрална територија на којој се организују први концерти  рок музичара из Србије и Хрватске.

Значајан је био и први заједнички концерт у Сарајеву за обнову железничке станице на којем први пут заједно наступају бендови из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Истакнут је и значај "Аrt & Music" фестивал у Пули као једине "слободне територије" у Хрватској током деведесетих година, прво за словеначке и хрватске бендове, а потом и за српске.

У овој епизоди говоре: Ненад Марјановић Фриц (КУД Идијоти), Анте Перковић, Игор Башин, Петар Јањатовић, Миле Кекин (Хладно Пиво), Владимир Козбашић Пећинко, Владимир Радусиновић Радуле (Аtheist Rap), Бранко Голубовић (Гоблини), Лука Бенчић (My Buddy Moose), Дарко Рундек, Срђан Гојковић Гиле и други.

Серијал документарних ТВ емисија "Borderland soundtrack" ауторке Бранкице Драшковић бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара које воде исте вредности у том ангажману.

Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика у 10 полусатних тематских емисија се кроз комбинацију личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала представљају различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.

Драматуршки ток емисија подцртава саундтрек од преко стотину песама чије поруке посредно граде причу о времену и простору у којем су настајале и својим вредностима и данас, када рокенрол заједништво већ одавно не постоји, чувају дух "седме републике" као једне од блиставих метафора љубави према животу у атмосфери бесмисла и мржње које нас годинама окружују на постјугословенском простору.

Серијал је инспирисан књигом "Седма република" Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

број коментара 0 Пошаљи коментар