Borderland soundtrack: Одјава програма

Почетком деведесетих на разједињеним музичким сценама јављају се нове музичке снаге које фрустриране ратним окружењем и наоружане другачијом енергијом покушавају да разбијају мрак деведесетих. Њихова подршка биле су неке од радио станица из Београда, Љубљане и Сарајева које су у том тренутку представљале алтернативу ратнохушкачкој политици мејнстрим медија у зараћеним републикама и домољубном дискурсу у музици.

Организујући радио мостове покушавале су и да одрже комуникацију на разједињеној територији.

Сатирични недељник Ферал Трибуне, такође је настајао одржати јединственост бившег југосовенског културног простора и представљао један од ретких стубова културе отпора у Хрватској.

У емисији говоре: Анте Перковић, Миле Кекин (Хладно пиво), Драган Амброзић, Предраг Луцић, Борис Дежуловић, Самир Чулић, Здраво Гребо, Дамир Невесињац (Протест), Игор Башин, Даниел Ковач (Јарболи), Ненад Пејовић (ККН), Владимир Радусиновић Радуле (Атхеист Рап), Ана Мартиноли, Владимир Арсенијевић и други.

Серијал документарних ТВ емисија "Borderland soundtrack" ауторке Бранкице Драшковић бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара које воде исте вредности у том ангажману.

Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика у 10 полусатних тематских емисија се кроз комбинацију личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала представљају различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.

Драматуршки ток емисија подцртава саундтрек од преко стотину песама чије поруке посредно граде причу о времену и простору у којем су настајале и својим вредностима и данас, када рокенрол заједништво већ одавно не постоји, чувају дух "седме републике" као једне од блиставих метафора љубави према животу у атмосфери бесмисла и мржње које нас годинама окружују на постјугословенском простору.

Серијал је инспирисан књигом "Седма република" Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

број коментара 0 Пошаљи коментар