Кроз црвоточину са Морганом Фрименом: Изван таме?

Како је настао Универзум? Од чега смо начињени? Да ли смо сами у свемиру? Шта је било пре почетка свега? Ово су питања којима се бавимо од памтивека. Наука, чврстим доказима дугогодишњих истраживања, најзад може да нам понуди праве одговоре уместо филозофских теорија.

"Кроз црвоточину", америчка документарна телевизијска серија са Морганом Фрименом у улози наратора, истражује мистерије нашег постојања повезујући најбриљантније истраживаче данашњице и најсмелије идеје из граничних поља науке.

Широм васионе звезде експлодирају доносећи космичке катастрофе. Међутим, за научнике који расветљавају борбу између две загонетне и невидљиве силе, то су светионици у дубинама свемира.. Једној дугујемо своје постојање, а друга...Тамна материја, идеја произашла из напуштене области изучавања пре четрдесет година, сад је много више од пуке идеје. Испоставило се да је од суштинског значаја за наше постојање. Знамо да не остварује интеракцију са светлошћу, али да осећа силу теже.

Проучавање таме је на револуционаран начин променило нашу спознају космоса и нас самих. Само пет одсто васионе чине атоми, од којих смо и сами сачињени. Готово четвртину свемира чини тамна материја, супстанца која је омогућила настанак галаксија. А три четвртине чини тамна енергија, необјашњива сила која покушава све да раздвоји.

Како ће се ова битка окончати? Погледајте у новој епизоди серије "Кроз црвоточину са Морганом Фрименом- Изван таме"

Уредник: Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар