Читај ми!

Културни центар

Међу 16 професионалних позоришта Србије, Народно позориште Приштина има најделикатнију улогу и велику мисију да у герилским условима ствара представе и истовремено води борбу за опстанак једне веома значајне институције културе на српском језику на простору Косова и Метохије. Тим поводом гост Културног центра је Предраг Радоњић, директор Народног позоришта Приштина.

У фокусу емисије је предстојећи ФЕСТ. Овогодишњи слоган и визуелни идентитет манифестације инспирисан је легендарним филмом "Амаркорд" Федерика Фелинија, који ове године обележава 50 година од првог приказивања.

Предраг Радоњић, директор Народног позоришта Приштина и водитељ Николина Срећковић
Предраг Радоњић, директор Народног позоришта Приштина и водитељ Николина Срећковић

У Музеју примењене уметности отворена је изложба "Архикултура" чувеног архитекте Бориса Подреке. У оквиру Месеца независне сцене, у Битеф театру је изведена црногорска представа "Ифигенија", у режији Зорана Ракочевића.

Представа
Представа "Она која распушта војске"

У Културном центру говоримо о монографији "Косово и Метохија стари путописи" коју је приредила историчар књижевности, проф. Ана Стишовић Миловановић.

"Читамо ли Бранка?" назив је монографије проф. Ненада Николића, коју вам у наредним минутима представљамо, а која је посвећена једном од највећих наших песника 19. века, Бранку Радичевићу.

Представа
Представа "Усуд по Григорију"

У делу емисије посвећеном музици говоримо о контроверзном бенду Манескин и њиховом новом албуму "Русх", и о Бритпоп-у, културном покрету и социолошком феномену који је настао средином деведесетих година 20.века у Великој Британији, а који се највише одражавао у музици младих британских рок група.

Уредник: Светлана Илић
Монтажер: Никола Манић
Редитељ: Рашко МИлатовић