Читај ми!

Tаковска 10: На корак до независног правосуђа?

Пре годину дана одржан је референдум о измени Устава у делу о правосуђу. Грађани су гласали за независно правосуђе, независне судије и самосталне тужиоце. По проглашењу резултата почео је да тече рок од 12 месеци, да се изгласане измене највишег правног акта разраде кроз сет закона - о судијама, о тужиоцима, о Високом савету судства, Високом савету тужилаштва и Закона о уређењу судова.

У претходних неколико месеци сагласност да прописи буду усвојени и примењени дала је и Венецијанска комисија.

Бојана Млађеновић
Бојана Млађеновић

У Скупштини Србије траје расправа о законима, рок за усвајање је 9. фебруар. Закони, према речима предлагача, министарке правде треба да обезбеде независност и самосталност судија, да их ослободе од утицаја политике, омогуће им још боље услове рада, а Србију приближе Европској унији.

Да ли ће ових 5 закона донети правосуђу дуго чекану независност? Да ли ће судије и тужиоци бити заштићени од непримерених утицаја и политичких интереса? Хоће ли истакнути правници, као чланови највиших правосудних тела, бити баланс у одлучивању и глас разума или продужена полуга политике и кочница? Хоће ли судије и тужиоци моћи сами себе да бирају и смењују или ће постати систем унутар система?

У емисији Таковска 10 говоре:

Драгана Бољевић, судија Врховног касационог суда, члан Радне групе за израду закона
Вида Петровић Шкеро, чланица ЦЕПРИС-а, некадашња председница Врховног суда
Лидија Комлен Николић, председница Председништва Удружења тужилаца Србије
Катарина Голубовић, председница Комитета правника за људска права - ЈУКОМ-а

Емисију уређује и води Бојана Млађеновић