Читај ми!

Србија на вези: Никола Лончар, 2. део

У сусрет још једној конференцији у њујоршком хотелу "Њујоркер" посвећеној Николи Тесли, у организацији Теслине научне фондације из Филаделфије, разговарамо са Николом Лончаром, председником ове организације...

На иницијативу Николе Лончара и Теслине научне фондације, 11. септембра постављена је биста Новака Ђоковића у Српској културној башти у Кливленду. Башта је део знаменитог комплекса "Парк нација" у коме се налази око 120 културних башти. Оне су симбол мира и културне различитости у том мултиетничком граду који је познат по Рокенрол кући славних.

Никола нам је причао зашто су одлучили да поставе бисту...

Симболично, на дан рођења Николе Тесле, 10. јула додељене су награде нашим сународницима заслужним за промоцију лика и дела чувеног научника. Делегација фондације посетила је српског патријарха Порфирија у седишту Патријаршије и доделила му орден Николе Тесле.

Остали добитници овог вредног признања су Алекс Мачески, почасни конзул Републике Србије у Кливленду, Мим Бижић која припада трећој генерацији наших људи у Америци, велики хуманитарац, жена коју зову ходајућом енциклопедијом и чуваром српске дијаспоре на том континенту. Теслин орден добили су и Матија Бећковић, Новак Ђоковић, Ивана Шпановић Вулета и Драган Станић, председник Матице српске. 

Никола који је више пута награђивани проналазач, ових дана ради на новом патенту... Причао нам је како данас види Америку и свет, а сазнали смо и да му је син један од најбољих младих адвоката у Сједињеним државама...

Лончар је сигурно један од највећих промотера Теслиног лика и дела у свету, човек који је живот посветио томе да учења и достигнућа нашег генија буду заступљена на свим меридијанима. 

Ових дана у фондацији вредно раде на организацији великог догађаја који је планиран средином јануара у Њујорку...

Уредник емисије Тамара Дрезгић