Читај ми!

Око: Дан на Газименстану - осам месеци приштинског затвора

Утицај политике на пресуде у Приштини или - зашто је младић из Београда који је ухапшен на Газиместану 28. јуна добио осам месеци затвора?

Двадесетогодишњи Никола Недељковић из Београда, који је 28. јуна ухапшен на Газиместану, осуђен је у Приштини на осам месеци затвора, због, како је наведено, "изазивања етничке мржње и нетрпељивости". Казна је непримерена, сматрају и правни стручњаци и невладине организације, адвокат је уложио жалбу, а Никола је и даље у затвору. О приштинском поимању права и правде, колики је утицај политике на пресуду и шта се догодило на Газиместану?

Горислав Папић
Горислав Папић

Данас је последњи дан кампање пред опште изборе у Босни и Херцеговини. У земљи у којој су избори све само не досадни, најзанимљивија је трка за чланове тројног председништва у Сарајеву и за председника Републике Српске - за ту функцију је и најдужи списак кандидата! Пријавио се 31, а прогнозира се да највеће шансе имају досадашњи члан председништва Милорад Додик и опозициона кандидаткиња Јелена Тривић. Професорка Економског факултета у Бањалуци до сада је била посланик и ово је њена прва председничка кандидатура. Како види Репбулику Српску, како Босну и Херцеговину и да ли је њеној Бањалуци ближе Сарајево или Београд, Јелена Тривић говорила је за Око магазин.

Откако је 24. фебруара почео рат у Украјини, 16 земаља чланица Међународног монетарог фонда затражило је финансијску и саветодавну помоћ. Фонд им је, за сада, одобрио више од 87 милијарди долара кредита. Истражујемо зашто је и Србија заинтересована за нови програм, какав, шта ће тиме добити и шта ће се у економској политици променити.

Уредник емисије Горислав Папић