Читај ми!

Медијска мрежа српске дијаспоре: Повратна карта

Јелена, из српске улице: Поглед на Србију са Азурне обале

У новом издању ТВ серијала "Повратна карта" Маја и Владан воде на Азурну обалу, упознају најлуксузнији део Медитерана и људи који са великим страшћу промовишу лепо лице Србије.

Јелена Мандић
Јелена Мандић

Јелена Мандић је, још као последња лепотица државе која се зове Србија и Црна Гора, схватила да појединац у иностранству треба да буде најбољи амбасадор своје земље. Једна од главних улица у Кану, где живи годинама, још од времена пријатељства два народа из Великог рата зове се  Српска - и то је, каже, свакодневно подсећа да Србији треба вратити стари сјај. Иако је завршила права, па туризам, Јелена се годинама успешно бави дизајном накита од Мурано стакла, о чему сведоче признања и ревије од Москве и Минске, преко Париза до Монте Карла. На њеним радовима можете често видети посвете Белом Анђелу и српским националним мотивима, а међу њеним пријатељима људе којима је Србија на срцу. Маја и Владан су са Јеленом крстарили Азурном обалом и видели много тога што ће вас изненадити.

Прованса, Клер професорка и дизајнер накита
Прованса, Клер професорка и дизајнер накита

У Прованси ћете упознати Клер, код које је Јелена научила тајне израде накита од познатог венецијанског стакла. Видећете како овај накит настане, и како су познату професорку опчинили Јеленин таленат, али и српски мед.

 Ница, Сандра Мила, оперска уметница
Ница, Сандра Мила, оперска уметница

У Ници ћете попити кафу са оперском уметницом Сандром Милом, открити интернационални карактер највећег града на Азурној обали, и на примерима од Шагала, преко емиграната из царске Русије до Луја Армстронга, сазнати зашто је за једну земљу важно да баш овде стекне престиж.

 Кнез Серж од Југославије
Кнез Серж од Југославије

Син кнеза Александра Павловог Карађорђевића ће вам испричати како се са принцом Албертом из Монака у Београду провео на 70. рођендану престолонаследника Александра Карађорђевића, зашто је након дугих емигрантских година на први позив да помогне долетео у Србију, и како вековно пријатељство крунисаних глава може користити Србији данас.

Елин Де Кат, директорка у Опери Монте Карло.
Елин Де Кат, директорка у Опери Монте Карло.

У дану када Монте Карло бруји од припрема за гала вече у Опери и трка Формуле 1, посетићете једну од најпрестижнијих европских опера. Са Елин де Кат, директорком у овој опери, проћи ћете кроз улаз који је грађен само за пролазак Принца Алберта, видети кулисе, завирити иза кулиса, чути анегдоте из дугогодишњег рада са породицом Павароти ... Елин ће вам испричати и како, живећи ' 99. у Америци, није поверовала у пропаганду него је отишла у Србију, заљубила се у Београд и почела да учи српски језик - а немојте се зачудити ни ако вам отпева један од наших познатих рефрена! 

Кан ноћу
Кан ноћу

Ова прича се завршава великом ревијом Јелениног накита на једној од најлуксузнијих јахти у Кану, непосредно уз Српску улицу, и питањем - водимо ли довољно рачуна о људима који би Србији могли да буду од велике користи?

Маја Мартиновић и Владан Јочић
Маја Мартиновић и Владан Јочић

Аутори и водитељи "Повратне карте" Маја Мартиновић и Владан Јочић

Уредник ТВ серијала „Повратна карта" Владан Јочић