Читај ми!

Медијска мрежа српске дијаспоре: То смо ми у Аустралији

Због гарсоњере у Аустралију

Животна прича Драгомира Ћатића је слична већини наших прича. Рођен је у Карану, код Ужица. У граду подно Златибора и Таре, завршио је основну школу и гимназију. Неко време играо фудбал у Слободи, и од тада траје љубав према том спорту. У Београду завршава геодезију, почиње да ради у Градском геодетском заводу. Професионални пут га води у Ирак, враћа се у Институт за путеве у Београду.
Драгомир долази у Аустралију да би зарадио за боравак у Италији на Светском првенству у фудбалу 1990 .године. Међутим, живот исписује друге намере и циљеве. Његова тадашња девојка, Биљана, завршава право и придружује му се у Сиднеју.

Венчање и потом, син Александар. Породица се угнездила, о повратку у Србију се само размишља, а стварна егзистенција се организује у Аустралији. Драгомир као геодета ради у неколико грађевинских фирми, а највише искуства, али и контаката са струком, добио је радећи за Њестфиелд, највећу фирму за изградњу трговинских центара у Аустралији.

На сугестију наших људи, 1998. године, формира сопствену Компанију и почиње, како се то овде каже, да ради за себе. Супруга Биљана, и  касније син Александар, прикључују се фирми и тако је настао породични посао који траје, успешно, већ две деценије. Драгомир Ћатић је једини геодета-Србин, са професионалном лиценцом, на овим просторима.

Са дозом носталгије често понавља: "Ех, да сам имао само гарсоњеру у Београду, никада ме Сиднеј не би видео".

Аутор емисије Драган Царан

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре  мр  Мирјана Раичевић Тасић