Читај ми!

Тврђаве на Дунаву: Тврђава Фетислам

"Тврђава Фетислам" је седма, последња епизода, документарне серије "Тврђаве на Дунаву" коју премијерно приказује Редакција за културу и уметност, Културно-уметничког програма.

Након пређених 450 км пута, пловећи низ велики и моћни Дунав, екипа серије "Тврђаве на Дунаву" је прошла кроз Гвоздена врата и наставила путовање кроз Ђердапску клисуру, све до тврђаве Фетислам код Кладова.

Ђердапска клисура
Ђердапска клисура

На тој, за многе, најлепшој траси пута од Голупца, завирили смо у далеку прошлост причајући приче о људским цивилизацијама, лепенским људима, и другим народима који су вековима живели на његовим обалама: Келтима, Римљанима, Угрима, Аустирјанцима, Турцима и Србима.

Фетислам Мали град
Фетислам Мали град

Како је настало Ђердапско језеро, где су нестали древни градови, острва, народи, како данас живе људи на десној обали реке, шта смо сачували од споменика и утврђених градова, где је нестао римски пут кроз клисуру, како се некада кроз њу пловило, где је нестало острво Ада Кале, како смо прошли кроз бродску преводницу да бимо стигли до тврђаве Фетислам, последњег дунавског бисера кроз Србију, само су нека питања на која смо тражили одговоре у последњој епизоди серије.

Главна капија на тврђави Фетислам
Главна капија на тврђави Фетислам

Прича о самој тврђави је прича о њеној историји, животу кроз векове и плановима за њену обнову. Серију "Тврђаве на Дунаву" завршавамо пловидбом до Трајановог моста, једног од светских чуда које је у 2. веку изградио римски цар Трајан.

Капетан Боби, моделар бродова
Капетан Боби, моделар бродова

И у овој епизоди капетан Боби, док прави макету дунавске лађе, присећа се пловидбе Дунавом кроз Србију и дунавских тврђава. Сећање капетана Бобија приповеда нам наратор, драмски уметник Миодраг Мики Крстовић.

Брод Аргус
Брод Аргус

Документарна серија "Тврђаве на Дунаву" садржи седам епизода посвећених Дунаву и његовим тврђвама. Телевизијска екипа је пловила Дунавом бродом Аргус и прешла пут дуг око 550 км. У серији учествује 50 саговорника међу којима су стручњаци, али и уметници, туристички водичи, хроничари, ентузијасти, рибари. Серија је снимана са воде, на копну и из ваздуха.

Текија
Текија

Такође, у серији је коришћен архивски материјал РТС из 60-их и 70-их година 20. века, као и фотографије и старе мапе. Идеја да се серија "Тврђаве на Дунаву" реализује потекла је од редитеља Небојше Брадића.

Тврђава Фетислам
Тврђава Фетислам

Аутор и уредник серије: Светлана Илић
Сценаристи: Вуле Журић, Светлана Илић
Стручни консултант серије: др Славица Вујовић, архитекта
Извршни продуцент серије: Светлана Бандић
Главни организатор: Срђан Бољевић
Графички дизајнер: Владимир Ивановић
Музички уредник: Тијана Лукић
Мајстор звука: Дамјан Попадић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Колор корекција: Предраг Стаматовић
Дрон оператери: Добривоје Каитовић, Мирослав Кондић
Директор фотографије: Петар Вујанић
Монтажер: Милан Радичевић
Редитељ: Милан Јовановић

Залазак Сунца на Дунаву
Залазак Сунца на Дунаву