Читај ми!

Ко дуби животе у Дубу

Ми Дубљани сами дубимо своје животе онако како знамо и умемо и не дозвољавамо да нам их други креирају и кроје - каже Цветко Милојковић који са својом ужом породицом живи у заједници која броји девет чланова.

Дубљани сами дубе своје животе, а живе од онога што створе својим рукама. Већина њих бави се сточасртвом, узгојем малине, купине и кукуруза. У Дубу још има младих људи који су своје животе везали за ово бајинобаштанско село.

Породична задруга Мојковић на окупу
Породична задруга Мојковић на окупу

- Нисам, уопште ишао у Београд да тамо останем, него са намером да завршим факултет и вратим се у Дуб, што се на крају и десило - речи су младог Марка Мојковића који је у Дубу, након завршетка студија, основао породичну фирму за производњу фолија за домаћинство.

Село Дуб
Село Дуб

Група младих људи, њих деветорица, које предводи Марко Милојковић донела је из Гуче прву златну трубу у Дуб, а њихов оркестар проглашен је 2018. године најбољим трубачким оркестром на Сабору трубача у Гучи. Тиме се Дубљани посебно диче, а још више се поносе најлепшом црквом брвнаром у Србији, која је дело осачанских неимара, који су у Србији од 18. до 20. века саградили вше од 40 дрвених цркава и на десетине хиљаде кућа тзв. осацанки.

Оркестар Марка Милојковића крај цркве брвнаре у Дубу
Оркестар Марка Милојковића крај цркве брвнаре у Дубу

Уредник емисије: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић