Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Први чувар Јованке Броз

Док гледате серију о Јованки Броз на РТС послушајте некога ко је био дуго у близини Јованке Броз док је била одвојена од Тита.

Казивање њеног чувара је аутентично истинито а ја знам да ми није рекао све.

Миланко Гашевић - Гаша радио је као полицајац, када је добио посао да чува Јованку Броз, одмах од првог дана када су је одвојили од Тита и када се доселила из Белог двора у Булевар мира број 75. Ту је остао читавих 15 година.

Прво су га поставили да стоји испред капије, па је након неког времена добио кућицу у дворишту ове виле и на крају свог службовања у Београду премештен је у саму вилу где је Јованка Броз смештена.

Међу њима се временом развило пријатељство, које је трајало све до премештаја Миланка Гашевића на нови посао у конзулат у Минхену.

Он први пут говори о њиховом пријатељству и изграђеном поверењу које никада није прекршио. Поштовао је њену приватност.

Јованка Броз је могла слободно да се креће, али није могла да буде без пратње и обезбеђења које је било ту ради њене личне безбедности.

Као прави човек безбедности - није до сада поделио своја сећања на то пријатељство. Ја га се сећам као човека који ме је пуштао до Јованке Броз на интервјуе које сам радила. После толико година, а прошло је 35 година, потражила сам га у његовом дому да забележим његова сећања.