Читај ми!

Србија на вези

У сусрет Светом Валентину и Светом Трифуну, који се прослављају у част љубави, пријатељства, вина и виноградара, угостили смо господина Дејана Микића виноградара. После завршеног пољопривредног факултета Дејан је, као и његови преци, кренуо пут Аустрије где се запослио, али родни крај није заборавио. Обновио је винограде и саградио винарију у Неготинској крајини и на тај начин послом успешно повезао матицу и дијаспору.

Драган Косовић из Житишта код Зрењанина остварио је свој дечачки сан да студира у Русији. Осим што је успешан студент међународних односа на Универзитету у Москви, Драган предводи и Асоцијацију студената за Европу, која броји око 400 чланова.

Уз бројне улоге у позоришту, на филму и телевизији, написала је и две књиге прозе и позоришни комад, а бави се и преводилаштвом. Недавно је одбранила и докторску дисертацију "Културна дипломатија као чинилац промене имиџа Републике Србије у свету". Тим поводом разговарали смо  са глумицом Вјером Мујовић.

Крајем јануара у Паризу су први пут одржани Дани Светосавља.  Манифестација је одржана онлајн на иницијативу наставног кадра Српске допунске школе у Паризу. Дане Светосавља подржали су ученици и наставници из српских допунских школа из Италије, Словеније и Републике Српске.

Четири музички образоване девојке формирале су групу Луча, са жељом да сачувају српско традиционално певање. Савременом музичком формом, покушавају да овај стил певања приближе што широј публици. У томе им помаже и наша кућа. ПГП РТС издао је њихов први албум са 8 песама.

Уреднице Драгана Живојновић и Тања Адамовић

Реализација Јасмина Јевтић