Читај ми!

Књижевни дијалог: Душан Ковачевић

На Косанчићевом Венцу, недалеко од места где је у филму "Маратонци трче почасни круг" живела најчувенија филмска и позоришна породица Топаловић, Александар Гаталица сусрео се са класиком српске књижевности Душаном Ковачевићем.

Двојица писаца повела су разговор о временима прошлим и временима будућим. У ексклузивном великом интервјуу за РТС Душан Ковачевић сетио се својих великих глумаца и пријатеља, Данила Бате Стојковића, Борислава Михајловића Михиза који су, како је рекао, доживели "раскошнију несрећу" од њега, те су увек налазили времена и снаге да га посаветују и умире. Гаталица и Ковачевић Гаталица и Ковачевић

Да ли је после 1990. изгубио своје литерарно море нестанком социјализма и да ли некадашња прва постава Атељеа 212 негде игра његов "Сабирни центар", била су питања на која је Душан Ковачевић, као и увек, дао духовите одговоре, рекавши да он у сабирни центар снажно верује, јер да је тамо лоше неко би се већ вратио оданде.

Двојица писаца разговарала су и на тему стварања: о томе колико је важно посматрати сам живот који увек нуди прототипове за драме, приче и романе; о томе да је занат света реч и да свака уметност почива на "ручном раду". Велики писац на крају разговора дао је луцидан пресек данашњег времена, а разговор је окончан констатацијом да је улога писца у новом веку још важнија, управо стога што га данас нико не слуша.