Читај ми!

Медијскa мрежa српске дијаспорe: Спона

IN MEMORIAM: Роберт Хамерштил

Поводом смрти Роберта Хамерштила, славног аустријског сликара из Беча, пореклом из Србије (Вршац) , репризирамо емисију СПОНА у којој га је пре неколико година представила уредница Вера Марјановић.

Роберта Хамерштила, сматрали су за највећег живог аустријског сликара, који се родио 1933. године у Вршцу, а преминуо недавно у Бечу, у 87-ој години. Његов отац, власник пекаре, био је иконописац у Српској православној цркви. Страхоте рата су Роберта, заједно са мајком и млађим братом, одвеле у логор, а потом у изгнанство.

Дом је нашао у Аустрији, где му животни пут није био лак. У емисији СПОНА, господин Хамерштил са пуно емоција говори о свом школовању, тешком раду и борби за место у уметничком свету, у чему је имао велику помоћ немачког државног врха.

Протеклих седам деценија, велики сликар није престао да сања о Вршцу, који је обележио његово сликарство. Није заборавио детињство, српски језик, нити ћирилицу, којом потписује своја изузетно цењена и скупа платна. Уосталом, о њиховој уметничкој вредности говори и чињеница да их је излагао у најпознатијим светским галеријама, а стална поставка, раме уз раме са Климтом, Шилеом и Кокошком, налази се у чувеном музеју Леполдс у Бечу, као и у Музеју Војводине.

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић