Читај ми!

ТВ Фељтон: Острво Елис - старе и нове сеобе

На симболичном месту уласка у нови свет - недалеко од Кипа Слободе, на ушћу река Хадсон и Ист ривер, прекопута Менхетна, налази се острво Елис које приповеда причу о великим сеобама народа које су мењале лице света и стварале данашњу Америку.

Музеј имиграције на острву Елис отворен 1990, сведочи о великим сеобама народа у 19. и 20. веку. Наиме, кроз то здање које је некад било важан имиграциони пункт - који су назвали и златним вратима Америке - прошло је више од дванаест милиона имиграната у периоду од 1892. до 1954.

Најбројнији су били руски и источноевропски Јевреји, Италијани, те словенски народи али и бројни неевропски народи. Сви они су данас Американци.

Осим главног одељка који представља хронику миграција током претходна два века, ту је и поставка која илуструје причу о колонијалном насељавању новог света као и део који сведочи о таласима досељеника који последњих деценија пристижу у Америку.

Острво Елис Острво Елис

О старим и новим миграцијама које приповедају да су историју данашњег света обликовале велике сеобе народа, говори Џефри Досик, кустос Музеја имиграције на острву Елис у Њујорку.

Острво Елис Острво Елис

Уредник Неда Валчић Лазовић, редитељ Ивана Стивенс