Читај ми!

ТВ Фељтон: Врњачка Бања - знаменити гости Бање

Од деветнаестог века и жеље кнеза Милоша Обреновића да од Врњачке Бање направи нешто попут Карлових Вари, у врњце су долазили гости из целог света. Врњачка Бања од стране уметника бирана је као место уточишта за душу, али и да се у њој посвете свом раду. Узајамно давање и уметничко прожимање створили су једну посебну танану везу српске културне сцене и Врњачке Бање.

ТВ Фељтон Знаменити гости Бање прича је о песницима, писцима, архитектама, сликарима који су створили ту неухватљиву трепераву целину: песнику и есејисти, једном од покретача надреализма у српској књижевности Душану Матићу, ексцентричном надреалисти Љубиши Јоцићу, песникињи Десанки Максимовић, песнику Мирославу Мики Антићу, архитекти Богдану Богдановићу, писцима Добрици Ћосићу, Антонију Исаковићу, Миодрагу Булатовићу и Милораду Павићу, композитору Светомиру Настасијевићу као и о сликару, ликовном критичару, оснивачу Музеја савремене уметности Миодрагу Б. Протићу, који је рођен у Врњачкој Бањи и који је својим великим ангажовањем наметнуо облик културног деловања и за будуће генерације.

За ТВ Фељтон Знаменити гости Бање говоре: књижевник Бошко Руђинчанин, бањски хроничар Огњан Топаловић, директорка Замка културе Јелена Боровић Димић, академски вајар Драгиша Обрадовић, бањски архитекта Марина Дуњић и историчарка Јелена Лазић.

Аутор емисије: Војка Пајкић Ђорђевић
Сниматељ: Душан Живковић
Монтажа: Мирослав Николов
Режија: Маја Мандић